Vrijwilliger worden

Je kunt allerlei redenen hebben om vrijwilliger te worden bij VTZ-Rotterdam. Vaak zijn het eigen ervaringen met verlies die een rol spelen bij deze keus en de behoefte om iets voor een ander te willen doen.

Je kunt je voorstellen dat je als vrijwilliger altijd in een bijzondere situatie terechtkomt.
‘Er zijn’ in de laatste levensfase van een ander vraagt veel van je. Tegelijkertijd zeggen de vrijwilligers van VTZ-Rotterdam dat het heel dankbaar werk is, werk dat je ook kan verrijken.

Het vrijwilligersteam van VTZ-Rotterdam bestaat uit betrokken, flexibele, creatieve, nuchtere en snel inzetbare mensen. Ze gaan emotionele onderwerpen niet uit de weg en nemen de gevoelens en gedachten van anderen serieus.

Iets voor jou?
Spreekt dit werk je aan? Dan nodigen we je van harte uit om eens te komen praten met een van de coördinatoren. Neem gerust contact op met Wil Popma of Rutger Schrijver:

• Wil Popma
Mobiel: 06-11 71 30 22
E-mail: wil.popma@vtz-rotterdam.nl

• Rutger Schrijver
Mobiel: 06-11 71 30 24
E-mail: rutger.schrijver@vtz-rotterdam.nl

Past dit werk bij jou?
Om er achter te komen of dit vrijwilligerswerk echt bij jou past, heb je eerst een uitgebreid kennismakingsgesprek met de coördinator. Daarna doe je mee aan een interne introductiecursus met andere nieuwe vrijwilligers. Zo word je goed voorbereid op het werk.

De introductiecursus wordt door een van de coördinatoren gegeven.
Je bent er vijf dagdelen aan kwijt en de volgende thema’s komen aan bod:
• Wie en wat is VTZ;
• Organisatie van de terminale zorg;
• Communicatie;
• Verlies, dood en rouw;
• Ondersteuning bij verzorging.

Na deze cursus heb je een persoonlijk eindgesprek en sluit je een vrijwilligersovereenkomst. We zetten onze vrijwilligers maximaal twee keer per week vier uur in.

De profielschets die wij gebruiken bij de hele procedure is opgesteld op basis van de jarenlange ervaring van onze coördinatoren en vrijwilligers.

Het werk
De zorg die de vrijwilligers bieden, is te vergelijken met de hulp die de mantelzorgers geven. Vrijwilligers waken bij de zieke, bieden een luisterend oor. Ze zorgen voor rust, geven aandacht en hebben tijd om er te zijn. Ook helpen ze bij licht verzorgende taken en geven eten en drinken. De vrijwilligers verrichten geen medische of verpleegkundige handelingen en doen ook geen zwaar huishoudelijk werk.
Een vrijwilliger is maximaal twee dagdelen per week beschikbaar. Als er meer inzet nodig is, wordt dit ingevuld door de andere vrijwilligers.

Begeleiding en opleiding
De coördinator is voor de vrijwilligers het eerste aanspreekpunt voor, tijdens en na de inzet bij een cliënt. Je kunt altijd bij hem of haar terecht met je vragen en verhalen. Ook organiseren we maandelijks bijeenkomsten waarin je onder leiding van jouw coördinator je ervaringen met andere vrijwilligers kunt bespreken en delen.

Behalve de introductiecursus zijn er voor de vrijwilligers ook een aantal vervolgtrainingen. Die worden extern gegeven.